Ik ga vroeg naar bed maar blijf moe?
Het is frustrerend wanneer je vroeg naar bed gaat, maar toch vermoeid wakker wordt. Een goede nachtrust is van groot belang voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Vanuit een orthomoleculair perspectief zijn er verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van je slaap en energieniveau overdag. In deze blog vertel ik enkele mogelijke oorzaken en zal ik tips geven over wat je kunt doen om je slaap te verbeteren en vermoeidheid te verminderen.
Een veelvoorkomende oorzaak van vermoeidheid ondanks voldoende slaap is een verstoring van het circadiaanse ritme, ook wel bekend als de interne klok van ons lichaam. Onze interne klok wordt beïnvloed door factoren zoals blootstelling aan licht en duisternis, regelmaat in slaap- en waaktijden, en onze dagelijkse activiteiten. Een verstoord circadiaans ritme kan leiden tot problemen met inslapen, doorslapen en het ervaren van een herstellende slaap.
Om je circadiaanse ritme te ondersteunen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Ten eerste is het belangrijk om een regelmatig slaap-waakritme aan te houden, ook in het weekend. Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan, zelfs op vrije dagen. Daarnaast is het van belang om blootstelling aan blauw licht, afkomstig van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers, te beperken voor het slapengaan, omdat dit de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan verstoren. Kies in plaats daarvan voor ontspannende activiteiten, zoals lezen of mediteren, om je lichaam voor te bereiden op de slaap. Ik dus s’avonds niet een fijne triller, deze spanning jaagt namelijk je stresssysteem aan en we willen juist rust.Een andere mogelijke oorzaak van vermoeidheid kan voeding zijn. Onze voeding heeft invloed op onze energieproductie en kan ook van invloed zijn op de kwaliteit van onze slaap. Het is belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen, rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Voedingsstoffen die van bijzonder belang zijn voor onze energieproductie zijn bijvoorbeeld B-vitaminen, magnesium en co-enzym Q10. Deze voedingsstoffen kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groene bladgroenten, noten en zaden, en vis. Indien nodig kunnen we samen afstemmen wat jouw lichaam nodig.
Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen en dranken invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Het is bijvoorbeeld belangrijk om cafeïne, alcohol en zware maaltijden te vermijden vlak voor het slapengaan, omdat deze de slaap kunnen verstoren. Kies in plaats daarvan voor lichte snacks, zoals fruit of yoghurt, als je nog iets wilt eten.
Er zijn nog veel meer oorzaken waarom je de slecht slaapt of niet uitgerust wakker wordt. Heb je alles al geprobeerd? Maak dan een afspraak, zodat we samen middels een behandelplan op maat, kunnen kijken wat jij nodig hebt om weer uitgerust wakker te worden.
Groeten Erna
Bron: Othokennis, Hooikoortsradar, natuurgeneeskunde.
Neem contact met mij op
Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.
Lieve groet,
Erna van den Hurk