Vitamine D tekort? Zorg dat je goed de winter in gaat.

 

 Vitamine D, ook wel bekend als de “zonvitamine”, speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het wordt geproduceerd door onze huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht en is ook aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen. Vitamine D is essentieel voor een gezond immuunsysteem, sterke botten en een goed humeur. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot verschillende symptomen, en vanuit een orthomoleculair en natuurgeneeskundig perspectief zijn er manieren om dit tekort aan te pakken.

Symptomen van een vitamine D-tekort kunnen variëren en zijn vaak vaag. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere vermoeidheid, spierzwakte en -pijn, verminderde weerstand, stemmingswisselingen, en een verminderde cognitieve functie. 

 Orthomoleculair en natuurgeneeskundig gezien zijn er verschillende manieren om een vitamine D-tekort aan te pakken. Ten eerste is het belangrijk om de blootstelling aan zonlicht te optimaliseren. Onze huid produceert vitamine D wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht met de juiste intensiteit en golflengte. Dagelijkse blootstelling aan zonlicht, bij voorkeur op blote huid, gedurende 10 in de ochtend, kan helpen om de vitamine D-spiegels te verhogen. Zorg er wel voor dat je niet verbrand of rood wordt aangezien je je niet in mag smeren met zonnebrand. Je ogen nemen ook zonlicht op, laat daarom je zonnebril wat vaker af. 

 Op deze site kun je precies zien hoeveel zonkracht er is. https://knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachting-zonkracht

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een gezond en uitgebalanceerd dieet. Voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten zijn onder andere vette vis (zoals zalm, haring en makreel), eieren, lever en champignons. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen op te nemen in je dieet om je vitamine D-spiegels te verhogen. In sommige gevallen kan een voedingssupplement met vitamine D worden overwogen, vooral bij mensen die moeite hebben om voldoende vitamine D uit voeding en zonlicht te halen.

 Daarnaast kunnen bepaalde factoren de opname en het metabolisme van vitamine D beïnvloeden. Bijvoorbeeld, mensen met een donkere huidskleur hebben vaak een hoger risico op een vitamine D-tekort, omdat melanine in de huid de productie van vitamine D kan verminderen. Ook mensen die. niet vaak buiten komen, kunnen een verhoogd risico hebben op een vitamine D-tekort. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut of een andere  zorgverlener (bijvoorbeeld de huisarts)  de vitamine D-spiegels te laten controleren en indien nodig een supplement te gebruiken.

 Heb je vragen? 

 Voel je vrij om contact op te nemen via de link (mail) hieronder of bel/app op 0681010844

 Groeten Erna

 

 

Neem contact met mij op

Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.

Lieve groet,

Erna van den Hurk