Is trauma stress?
Alle ervaringen ontstaan uit trauma, uit de indrukken die we onszelf opleggen. We zijn niet onze indrukken, maar we hebben er wel een overlevingsmechanisme van gemaakt. Het is waar dat we de ervaringen uit ons leven niet zomaar kunnen wissen. En dat hoeft ook niet, want zowel de mooie als impactvolle herinneringen hoeven niet te verdwijnen. We kunnen het verleden niet veranderen, maar wel onze perceptie ervan.
We leven in een wereld waarin steeds meer jonge mensen kampen met depressies en suïcidale gedachten. Waar komt dit vandaan? Is het de snelle wereld, de druk, of wordt het van generatie op generatie doorgegeven?
Als je opgroeit in een liefdevol gezin waarbij één van de ouders veel aandacht voor zichzelf nodig heeft, waar kun jij dan jouw aandacht vragen? Als je als kind al hebt gevoeld dat je ouders jouw problemen er niet bij kunnen hebben, ga je hen ontzien. De kans is groot dat je op jonge leeftijd het gevoel hebt gekregen dat “ze zien me toch niet of ik ben niet bijzonder genoeg”. Als je dan op school nog een leraar of klas hebt die je het gevoel geeft dat je er niet bij hoort, wordt dit gevoel versterkt. “Zie je wel, ik ben niet goed genoeg”. Telkens wanneer je niet gezien of gehoord wordt, schreeuwt dit stemmetje in je hoofd.
Ieder van ons draagt een rugzak vol ervaringen met zich mee. Zou het niet fijn zijn als deze rugzak wat lichter werd?
Een trauma is niet altijd iets slechts wat je overkomt, maar het is wel belangrijk hoe je hiermee omgaat. Vraag jezelf eens af: met wie kon jij praten toen je een jong kind was? Waarom kunnen we eigenlijk niet omgaan met een trauma? Wat moet je met deze emotie? Als je met anderen bent, wordt dit trauma onbewust blootgelegd. Mensen maken opmerkingen, soms goed bedoeld, soms gemeen. Maar elke keer komt dat stemmetje naar boven: zie je wel, ik hoor er niet bij. Als je dit stemmetje maar vaak genoeg hoort, kun je uiteindelijk jezelf niet meer staande houden.
Het is een feit dat het brein van een getraumatiseerd kind anders functioneert dan dat van een niet-getraumatiseerd kind. Trauma bepaalt het gedrag van een persoon en kan zelfs van generatie op generatie worden doorgegeven. Als je als kind niet gezien of gehoord bent door je ouders of andere opvoeders, heb je nooit geleerd om over je gevoelens te praten zonder daarop bekritiseerd te worden. Als je als kind niemand hebt om mee te praten, dan kan je jezelf verliezen om de pijn niet te voelen.
Sommige opvoeders denken dat het overladen van hun kind met cadeaus het kind niets tekort laat komen, maar dat is niet waar het om gaat. Je kunt een kind nog zoveel cadeaus geven of elke vakantie naar een verre bestemming gaan, maar dat lost het probleem niet op. Ouders vinden het vaak fijn als een arts hun kind een diagnose geeft, omdat ze dan opgelucht zijn dat het niet aan hun opvoeding ligt. Ze kunnen de schuld dan buiten zichzelf zoeken. Als er geen diagnose wordt gesteld, kan dit voor ouders voelen als een straf of teleurstelling. Kinderen die lijden, gaan op zoek naar manieren om hun pijn te verzachten, zoals een gameverslaving, overeten, drugsgebruik, alcoholconsumptie of het vragen van negatieve aandacht. Vaak krijgen deze kinderen later last van eczeem, astma, gewrichtsontstekingen en andere aandoeningen.
Als je naar de dokter gaat met eczeem, wat schrijft deze dan voor? Steroïde crème. Als je naar de dokter gaat voor astma, wat schrijft deze dan voor? Een steroïde inhaler. Wat zijn steroïden? Steroïden zijn cortisol. Wat is cortisol? Cortisol is een stresshormoon.
Nu je dit weet, zou het dan kunnen zijn dat we het trauma onder ogen moeten komen om zo de stress te verminderen en stressgerelateerde ziektes geen kans te geven zich te manifesteren?
Deze blog is geschreven stress en trauma. Stress is niet alleen trauma, stress is ook voeding, geluid, het weer, chemicaliën, zwangerschap. Een trauma kun je ook oplopen door een stressvolle zwangerschap. Wil jij hier meer over weten of heb je hulp nodig. Voel je vrij om contact op te nemen via de link (mail) hieronder of bel/app op 0681010844
Groeten Erna
Neem contact met mij op
Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.
Lieve groet,
Erna van den Hurk