Toch een intolerantie? 

 Lees hier het het verhaal van Indra.

 

Jarenlang tob ik al met algemene fysieke klachten vooral gericht op mijn hypermobiliteit, maar de laatste jaren zijn daar heftige darmklachten bijgekomen. De volgende klachten kwamen o.a. tot uiting: een opgeblazen buik, abnormale stoelgang, buikpijn, misselijkheid na het eten, altijd een vol gevoel hebben, pijnlijke spieren en een zeer slecht tot geen goed herstel van een spierscheurtje in mijn kuit na een aanrijding van bijna 2 jaar geleden.

 

Bij geen enkel onderzoek via de reguliere zorg kwam er iets afwijkends uit, als alleen de jaren van stress die eigenlijk fysiek zijn weerslag hadden op mijn lijf. Hier was ik het zeker mee eens, maar toch voel je zelf heel goed aan dat er meer aan de hand is dan alleen de stress. Vorig jaar kwam ik voor de eerste keer de facebookpagina van Erna tegen, maar omdat er nog onderzoeken gedaan zouden worden via de reguliere zorg, heb ik op dat moment besloten om hier nog niet mee te gaan starten. Tot een paar maanden geleden, ik zo ontzettend klaar was met mijn eigen lijf en dacht nooit geschoten is altijd mis.

 

Dus de telefoon gepakt, Erna opgebeld, mijn verhaal uitgelegd en al snel zat ik bij haar aan tafel. Erna kwam direct bij mij over als een daadkrachtige, eerlijke vrouw. Door het intakegesprek en de intakeformulieren die ik de avond ervoor had ingevuld en doorgestuurd naar haar, kon zij eigenlijk al aangeven dat ik waarschijnlijk een intolerantie zou hebben voor melk. Ook de jarenlange stress zou terug te zien zijn in mijn bloed. Door middel van de bloedtest zou ik daar ongeveer 6 weken later de zekerheid van krijgen. Ik werd naar huis gestuurd met de opdracht, de komende 6 weken, geen melk te nemen, in geen enkele vorm, maar 500 gram groenten te eten per dag en 2 stuks fruit. Nou ik was 2 dagen behoorlijk van slag, want dat was best een pittige opdracht, maar goed, aangezien ik een doorzetter ben dit braaf gedaan. Ondanks het feit dat ik me af en toe net een konijn heb gevoeld, merkte ik na 2 weken al een enorm verschil in mijn lijf. Mijn darmen werden rustiger, ik had geen opgeblazen buik meer en de pijn in mijn lijf nam af. Ik kon het zelf amper bevatten. Hoe kan dit, na jarenlang weggestuurd te zijn met het feit dat het alleen tussen mijn oren zou zitten?

Na 3 weken was ik alweer terug bij Erna voor de uitslag van het bloed. De stress was inderdaad aantoonbaar hoog. Oké herkenbaar, maar de verrassing zat echt in het feit dat er uitkwam dat ik sensitief voor gluten ben, intolerant voor koemelk, soja, spinazie, zalm en ik droeg een darmparasiet bij me. OMG, hier was ik nooit zelf achter kunnen komen.

 Bij mij was de knop volledig om. Ik was al gestopt met inname van melk, in en op welke manier dan ook. (Geitenkaas geeft gelukkig geen klachten). Nu kwam er een nieuwe uitdaging bij. Het blijkt namelijk dat producten die gluten en lactosevrij zijn, vaak bewerkt zijn. Ook de kweekzalm wordt gevoerd met soja. Ik kan wel kiezen voor wilde zalm, of een andere vissoort. Ik ben nu een paar maanden volledig vrij van gluten, lactose, soja, spinazie en kweekzalm. De eerste weken waren echt wel pittig. Je moet een nieuwe manier bedenken van eten en drinken. Maar in mijn geval was en is het heel simpel, ik ben nu voor 90% van al mijn klachten af. Door me te houden aan mijn dieet is mijn lichaam zich zo snel aan het herstellen dat ik pijnvrij opsta en pijnvrij naar bed ga. Ik had juist al jaren geaccepteerd dat pijn er standaard bij zou horen in mijn leven. Daarnaast ben ik gestart op advies van Erna met een aantal voedingssupplementen. Dit is logisch want mijn darmflora moet zich nu herstellen en heeft daarbij dus een extra oppepper nodig. Deze kunnen langzaam afgebouwd worden, totdat je op een dosis zit waarbij je ze niet meer standaard dagelijks nodig hebt. De sleutel ligt juist bij de inname van gezonde voeding.

 Ik ben zo ontzettend blij dat ik toch mijn gevoel gevolgd heb en de hulp van Erna heb ingeschakeld. Natuurlijk besef ik heel goed, dat was ook bij mij zo, dat er zeker een prijskaartje aanhangt wat je misschien af laten wegen of je de stap wel of niet gaat maken. Maar waarom breng je wel braaf je auto ieder jaar naar de APK, maar zou investeren in je eigen gezondheid te duur zijn?

 Zonder haar hulp zou ik nooit hebben geweten waar ik sensitief/intolerant voor zou zijn. Inmiddels houd ik me braaf aan mijn dieet, dit is buitenshuis best nog weleens een opgave, maar ik heb het er meer dan graag voor over. Ik ben eindelijk “pijnvrij”, wat er ook voor zorgt dat ik mentaal stukken beter in mijn vel zit.

 

Erna bedankt voor je hulp en tips, we waren en zijn aan elkaar gewaagd, op een positieve, eerlijke manier. Ga door met je praktijk, want je bent in mijn ogen een zeer waardevolle toevoeging aan de reguliere zorg.

 

Mijn dagelijkse leven heb jij doen veranderen en daar ben ik je heel dankbaar voor.

 

Groetjes, Indra van den Burg

 

Wendy over haar herstel na Corona

Meer energie en minder klachten na Corona is mogelijk. Met een aanpak op maat, gericht op jouw specifieke klachten. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Melkproducten

Koemelk?   Tijd geleden kwam ik bij Erna. Ik heb al lange tijd last van een chronische huidziekte. Waaronder ook de plekken op mijn gezicht. In...

Neem contact met mij op

Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.

Lieve groet,

Erna van den Hurk