Vrouwengezondheid: Een verhaal van verandering en uitdagingen
Op 25 mei vieren we de Dag van Vrouwengezondheid, een speciale dag om stil te staan bij de gezondheid en het welzijn van vrouwen. Hoewel er veel vooruitgang is geboekt, blijven er nog steeds tal van uitdagingen bestaan waarmee vrouwen dagelijks te maken hebben. Lang was de geneeskunde vooral gericht op het mannenlichaam. Medicijnen en behandelingen werden voornamelijk getest op mannen, en de invloed van hormonen op het vrouwenlichaam bleef grotendeels onbekend terrein. Dit resulteerde in een gebrek aan kennis en inzicht in specifieke gezondheidsproblemen van vrouwen. Gelukkig zien we hierin nu een kentering. De wetenschap begint steeds meer aandacht te besteden aan het vrouwenlichaam, waardoor we bijvoorbeeld de verschillen tussen een vrouwenhart en een mannenhart beter begrijpen. Ook wordt er meer onderzoek gedaan naar de rol van geslachtshormonen bij vrouwen.
Vandaag de dag hebben vrouwen veel meer mogelijkheden. Ze kunnen studeren, werken en hun dromen najagen, net als mannen. Maar met deze rechten komen ook nieuwe uitdagingen. Veel vrouwen combineren een carrière buitenshuis met de zorg voor het huishouden en de kinderen. Dit kan erg stressvol zijn, omdat ze vaak het gevoel hebben dat ze overal tegelijk moeten zijn. Een belangrijke fase in het leven van veel vrouwen is de overgang, of menopauze. Dit is de periode waarin de menstruatie stopt en het lichaam grote hormonale veranderingen doormaakt. Deze veranderingen kunnen leiden tot een reeks vervelende symptomen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slapeloosheid, gewichtstoename en botontkalking. Het is een tijd van grote lichamelijke en emotionele uitdagingen.
Met de toenemende levensverwachting en actieve deelname aan het arbeidsproces wordt er veel van vrouwen gevraagd. Naast de uitdagingen van de overgang, moeten veel vrouwen ook zorgen voor hun ouder wordende ouders, vaak terwijl ze zelf nog werken tot aan hun pensioen. Bovendien blijft de zorg voor het huishouden en het gezin vaak ook bij hen liggen. Deze combinatie van verantwoordelijkheden kan leiden tot veel stress en vermoeidheid, waardoor het cruciaal is dat vrouwen tijd nemen voor zichzelf en hun gezondheid prioriteit geven. In sommige culturen krijgen vrouwen van middelbare leeftijd juist veel aanzien en respect. Ze worden vrijgesteld van zware arbeid en hun ervaring en wijsheid worden gewaardeerd. Dit contrast laat zien hoe verschillende samenlevingen omgaan met de uitdagingen en rollen van oudere vrouwen.
Het is essentieel dat vrouwen goed voor zichzelf zorgen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Gelukkig groeit de aandacht voor de specifieke gezondheidsbehoeften van vrouwen. Wetenschappers doen steeds meer onderzoek naar het vrouwenlichaam en de bijbehorende geslachtshormonen, wat leidt tot beter begrip en effectievere behandelingen. Er is toekomst voor de geslachtshormonen van de vrouw; met voortdurende vooruitgang in onderzoek en technologie kunnen we verwachten dat behandelingen en inzichten nog verder zullen verbeteren.
Op de Dag van Vrouwengezondheid staan we stil bij de vooruitgang die is geboekt en de uitdagingen die nog voor ons liggen. Vrouwen hebben nu meer rechten en mogelijkheden dan ooit tevoren, maar moeten ook veel ballen hooghouden. Door samen te werken, taken te verdelen en goed voor onszelf te zorgen, kunnen we ervoor zorgen dat alle vrouwen gezond en gelukkig zijn. En met de toenemende wetenschappelijke inzichten kunnen we nog beter inspelen op de unieke behoeften van het vrouwenlichaam.
Voel je vrij om contact op te nemen via de link (mail) hieronder of bel/app op 0681010844
Groeten Erna
Neem contact met mij op
Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.
Lieve groet,
Erna van den Hurk