De Dag van de Overgang

 

Sinds mijn elfde ben ik een hormonenbom. Op de lagere school kreeg ik al mijn eerste hormonenkuur. Behalve dat ik in korte tijd vele kilo’s erbij kreeg, loste het mijn probleem niet echt op. Toen ik die hormonen eindelijk onder controle kreeg, diende het volgende zich aan:

 “DE OVERGANG”.

Ik heb niets te klagen wat mijn huid, slaap, energie betreft. Opvliegers ken ik ook (nog) niet. Maar mijn gewicht is niet te houden. Natuurlijk weet ik wat er met mijn veranderende lichaam gebeurt. Tenslotte dient dat ontsierde buik vet ervoor dat mijn lichaam nog enigszins wat hormonen aan kan maken. Het liefst kruip in onder een steen tot deze fase weer over is. Overgewicht is iets in mij wat ik maar moeilijk kan accepteren. Ja, ik weet waar de grondslag ligt en toch heeft ineens een stemmetje de overhand.

 • “Ik werk toch hard”
 • “Ik eet toch gezond”
 • “Zie je nou wel”
 • “Ik ben dik”
 • …………

“Menstruation, menopause, mental breakdowns.

Notice how all women’s problems begin with men.”

Wanneer het progesterongehalte daalt, kunnen PMS, stress, angst de kop opsteken. Op emotioneel niveau is progesteron een hormoon van “het leven is fijn”; het is een rustgevend en kalmerend hormoon, zorgt ook voor een gevoel van tevredenheid en helpt bij goed kunnen slapen. Progesteron is ook een zorg hormoon. Dan weet je meteen waarom je in deze periode meer me-time nodig kunt hebben. Progesteron helpt overtollig vocht in het lichaam vrij te maken; door een te laag progesteron kun je de last hebben van gewichtstoenamen. Progesteron verhoogt je lichaamstemperatuur en bevorderd de stofwisseling. Bij een te laag progesteron kun je je futloos en moe voelen. Progesteron stimuleert je GABA receptor, wat een kalmerend effect heeft op je stemming.

 

Ga nu niet bij de pakken neer zitten, want de wetenschap heeft namelijk aangetoond dat een gezond dieet, vol groente en fruit, invloed kan hebben op de klachten die de overgang met zich mee kan brengen. Ik wil je niet bang maken, maar opvliegers kunnen wel 10 jaar aanwezig blijven.

 “In een interventie onderzoek van 365 dagen over meer van 17.000 vrouwen. Werd aangetoond dat vrouwen die veel groente en fruit aten een vermindering lieten zien van 17% in opvliegers in vergelijking met de controlegroep” bron SOHF

 Verwacht nu niet dat je klachten na een paar keer gezond eten zal verdwijnen. Gebruik deze tips als leidraad om je leefstijl op lange termijn aan te passen.

 • Drink 2 koppen koffie max per dag
 • Drink 2.5 liter (bron) water per dag
 • Eet 500 gr groente per dag
 • Eet 2 stuks fruit per dag en varieer hiermee
 • Vermijd snelle koolhydraten, suiker, bewerkte voeding, koek, snoep, gebak, sapjes.
 • Eventueel aangevuld met vitamines en mineralen

Heb jij hulp nodig, of wil je specifieke middelen gaan gebruiken. Neem dan vrijblijvend contact op. Dit kan via mijn website www.vitaliteitscoach-oss.nl of via 06-81010844. 

 

Lieve groet,

Erna

Vitaliteitscoach-Oss

 

 

De Overgang

Overgangsklachten   Als vrouwen maken we allemaal een reis door verschillende fasen van het leven, en één is de menopauze. Dit is een periode...

Oestrogeen dominantie in de overgang

Hoe Groene Groentes en BewusteKeuzes Je Kunnen Helpen Als vrouw in de overgang bevinden we ons in een nieuwe fase van ons leven, een fase die vaak...

Trauma of Stress

Is trauma stress?   Alle ervaringen ontstaan uit trauma, uit de indrukken die we onszelf opleggen. We zijn niet onze indrukken, maar we hebben...

Vroeg naar bed maar blijf moe….

Ik ga vroeg naar bed maar blijf moe?   Het is frustrerend wanneer je vroeg naar bed gaat, maar toch vermoeid wakker wordt. Een goede nachtrust...

Migraine ik word er niet goed van…..

"Migraine" ik word er niet goed van...    Migraine is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door heftige aanvallen van...

Hooikoorts

Met deze tips heb jij minder kriebel klachten. Hoor jij bij een van de vele mensen die last heeft van hooikoorts? Rode ogen, kriebelneus, rode...

De patat kraai

De patat kraai    In 2009 publiceerde NU.nl n.a.v. een Amerikaans onderzoek van de Birminhamton University, New York, over het leven van stadse...

A1 versus A2 MELK

Verschil tussen A1 en A2 melk    Nee A2 koeien lopen niet te kort langs de snelweg. Eigenlijk is de benaming A2 koe niet de juiste. A2 koeien...

Lever

Fabriek  Je lever maakt over uren bij alles wat jij binnen krijgt. Denk hierbij aan voeding, alcohol, snacks, make-up, uitlaatgassen. Met een...

Het verschil tussen het bewuste en onbewuste brein

Het verschil tussen het bewuste en onbewuste brein   Ons brein is een prachtig, slim, magisch orgaan. Het zorgt ervoor dat we alle handelingen...

Neem contact met mij op

Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.

Lieve groet,

Erna van den Hurk