Vrouwen en bot gezondheid: De overgang als wake-up call
Botgezondheid: Hoe hou je je skelet happy en gezond?
Laten we het eens hebben over iets wat we vaak voor lief nemen – onze botten. Ze zorgen ervoor dat we rechtop blijven staan, ze beschermen onze organen, en ze zijn de reden dat we kunnen dansen, lopen en (voor sommigen) zelfs hun neus kunnen breken op een onhandige tafelrand. Maar hoe houden we die botten eigenlijk gezond, zeker als de jaren beginnen te tellen?
Als orthomoleculair therapeut zie ik vaak dat botgezondheid een onderbelicht onderwerp is. Dat is zonde, want sterke botten zijn de basis van een energiek leven. Tijd om daar verandering in te brengen!
Vrouwen en bot gezondheid: De overgang als wake-up call
Dames, laten we eerlijk zijn. De overgang kan voelen als een achtbaanrit waar je niet om hebt gevraagd. Naast de bekende opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen, krijgt ook je botgezondheid een flinke klap. Dit komt vooral door de daling van oestrogeen, een hormoon dat helpt bij het behoud van sterke botten. Na de menopauze verliezen vrouwen gemiddeld 2-3% van hun botmassa per jaar. Dat klinkt niet veel, maar het kan wel leiden tot osteoporose of botontkalking.
Wat kun je doen om je botten happy te houden?
- Eet je bordje leeg (en voeg wat extra’s toe): Zorg voor voldoende calciumrijke voeding, zoals groene bladgroenten, amandelen en sesamzaad. Zuivel kan ook, maar kies dan voor ongezoete varianten. Combineer dit met vitamine D (denk aan vette vis, eidooiers of een supplement) om de opname van calcium te ondersteunen.
- Bewegen, bewegen, bewegen: Gewichtdragende oefeningen zoals wandelen, dansen of krachttraining zijn geweldig om je botten te versterken. Zelfs een dagelijkse wandeling van 20 minuten maakt al verschil.
- Let op je suikerspiegel: Overmatig suikergebruik kan calcium uit je botten trekken. En ja, dat betekent minder koekjes bij de koffie.
- Overweeg suppletie: Soms is voeding alleen niet genoeg. Een goede combinatie van calcium, magnesium, vitamine D3 en K2 kan echt een verschil maken. Vraag mij gerust om advies hierover!
En de mannen dan?
Heren, jullie dachten misschien dat botontkalking alleen een “vrouwenprobleem” was, maar niets is minder waar. Ook mannen verliezen na hun vijftigste botmassa, al gaat dit meestal wat langzamer. Het verschil? Bij mannen speelt testosteron een belangrijke rol in de botgezondheid. Een daling in dit hormoon, wat vaak gebeurt met de leeftijd, kan ook voor botproblemen zorgen.
Tips voor mannen:
- Zorg voor eiwitrijke voeding: Botten bestaan niet alleen uit mineralen, maar ook uit eiwitten. Denk aan eieren, noten, zaden en peulvruchten.
- Beweeg slim: Krachttraining is niet alleen voor de spierballen, maar helpt ook bij het behouden van sterke botten. Bonus: het verhoogt je testosteronspiegel.
- Stop met roken: Dit geldt trouwens voor iedereen. Roken vermindert de botdichtheid en verhoogt het risico op breuken.
Een paar minder bekende tips:
- Bottenbouillon: Een ouderwetse tip, maar oh zo effectief. Rijk aan collageen en mineralen, een heerlijke boost voor je botten.
- Vermijd fosfaatbommen: Frisdrank (ja, ook light-varianten) bevat vaak fosfaten, die calcium uit je botten kunnen onttrekken. Een glaasje water met citroen is een veel betere keuze.
- Zonlicht: Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Dus hup, naar buiten. Weet dat je in de winter geen vitamine D meer aan kunt maken, de zon staat dan te ver van de aarde.
Het skelet feest-proof maken
Misschien denk je: waarom al die moeite voor mijn botten? Het antwoord is simpel. Gezonde botten zorgen voor een energiek, mobiel en vrij leven, zelfs op latere leeftijd. Je wilt toch ook zonder zorgen kunnen dansen op je 70e verjaardag (of een traplift vermijden)?
Laten we samen werken aan een ijzersterk skelet – en ja, dat kan best met een lach en een goed bord eten. Heb je vragen, of wil je advies op maat? Stuur me gerust een berichtje. Je botten zullen je dankbaar zijn!
Wil je graag weten hoe je ervoor staat, doe dan nu een gratis TEST, je weet dan meteen welke gebieden je aandacht nodig hebben.
Met een stevige groet,
Erna
Neem contact met mij op
Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.
Lieve groet,
Erna van den Hurk