Fabriek

 Je lever maakt over uren bij alles wat jij binnen krijgt. Denk hierbij aan voeding, alcohol, snacks, make-up, uitlaatgassen. Met een gewicht van meer dan 1000 gram is deze ingenieuze chemische fabriek het grootste inwendige orgaan van jouw lichaam. En dit orgaan moet in top conditie zijn.

  Je lever heeft namelijk als grootste taak, het filteren van bloed. Alle toxische stoffen, alcohol, hormonen, vetten, medicatie, cholesterol breekt je lever af. Daarbij ondersteund je lever ook de spijsvertering.

 Om je lever te ondersteunen, wordt al meer dan 2000 jaar mariadistel ingezet, ter bescherming van je galblaas en lever. Mariadistel beschermd niet alleen, ze ondersteund ook de glucose- en vetstofwisseling. Mariadistel is een antioxidatieve ontstekingsremmer.

 Wil je mariadistel gaan gebruiken, doe dit dan met een therapeut. 

 Wat kun je zelf doen:

Je kunt zelf ook veel doen om je lever te ondersteunen.

Je lever heeft een dag taak met het verwerken van bestrijdingsmiddelen, lucht vervuiling die we dagelijks binnen krijgen. Wij kunnen er voor zorgen dat we die toxische middelen zo veel mogelijk verlagen. Denk hierbij aan het gebruik van natuur producten. De stel regel is ” wat je kunt eten, kun je smeren”. 

 * natuurlijke  shampoo

*  body lotion met natuurlijke ingrediënten, denk eens  aan kokosvet.

 * eet zo puur en onbewerkt mogelijk

 * geen/ beperk alcohol

 * gebruik zo min mogelijk medicijnen

 *  rook niet en voorkom meeroken

 * beperk koffie en zwarte thee (cafeïne)

 

Ayurveda raadt een heet water kuur aan. Water is een belangrijke levens gever en reiniger tegelijk. Het enige wat je moet doen is een pan met water opzetten en deze 10 minuten laten koken. Daarna giet je het water over in een thermoskan. 

 2 liter water, drink je zo heet mogelijk, verdeeld over de dag. 

 

Heb jij bij mij een consult gehad, dan weet je waarschijnlijk je constitutie.

 

VATA/HERT

Voeg toe in de thermoskan: 3 tot 5 blaadjes munt, half thee lepeltje venkelzaad en een puntje heemstwortel. 

Drink je water niet te heet, drink het eerder warm en in kleine slokjes.

 PITTA/TIJGER

 Voeg toe in de thermoskan: 2 rozenknoppen, 1 kruidnagel, puntje venkelzaad.

 Pitta heeft veel warmte/vuur in zich, laat het water daarom afkoelen. Warm in de winter en afgekoeld in de zomer. Verdeel je slokje over de hele dag.

 KAPHA/OLIFANT

Voeg toe in de thermoskan: 3 blaadjes basilicum, 2 plakjes gember, snufje komijnzaad, halve theelepel venkelzaad. 

Kapha heeft het vaak koud, drink het water heet/warm. De kruiden zullen je van binnenuit nog wat extra verwarmen. Drink het water slok voor slok verdeeld over de dag. 

 

bron: Orthokennis en Aaryuveda                                 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact met mij op

Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.

Lieve groet,

Erna van den Hurk