De patat kraai

 

 In 2009 publiceerde NU.nl n.a.v. een Amerikaans onderzoek van de Birminhamton University, New York, over het leven van stadse jonge kraaien. Het was hun opgevallen dat deze jonge kraaien een groei achterstand hebben. Terwijl hun broers en zussen op het platteland dit probleem niet kennen. Wat is hier aan de hand.  De onderzoekers verklaarde dat de volwassen kraaien hun jongen vaak restjes patat, brood en donuts gaven. En hoewel die etenswaren genoeg calorieën bevatten, zitten er heel weinig  voedingstoffen in. 

 De onderzoekers namen van 40 kraaien bloed af. Ook stelde ze gewicht en lengte van deze jonge dieren vast. Uit de resultaten van dit onderzoek kwam naar voren dan de kraaien gemiddeld kleiner waren dan hun soortgenoten op het platteland. Wat ook opviel was dat deze dieren veel minder eiwitten in hun bloed hadden. Het dieet van de dieren uit de stad, bestaat voornamelijk uit brood en patat. Met als gevolg een onderontwikkeling van de vogel door leeg voedsel. Kraaien gaan altijd voor de weg van de minste weerstand, dit is door de evolutie zo bepaald. Maar nu werkt deze tactiek de kraaien tegen en is de patat kraai ontstaan. Een kraai die een slechte conditie heeft, moeilijk kan vliegen en daardoor minder lang zal leven. 

 

Ook de mens leeft in een omgeving waarbij het makkelijk en vaak ook goedkoop is om aan leeg voedsel te komen. Wat doet dit met je ontwikkeling? Wat doet dit met de ontwikkeling van kinderen?  

 

Vooral in deze tijd, waarin we een sterk lichaam nodig hebben. Kunnen we beter ons lichaam voeden dan vullen. Eet daarom minimaal 500 gram groente en 2 stuks fruit per dag, eet 2x per week vis of gebruik een visolie, ga voor de goede vetten zoals olijfolie, avocado, walnoten, kokosvet, roomboter. Eet zo min mogelijk kant en klaar producten.

 Heb jij vragen, neem dan via het contactformulier contact met me op. Bellen mag natuurlijk ook.

 Lieve groet, Erna van den Hurk  

        

Neem contact met mij op

Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.

Lieve groet,

Erna van den Hurk