“Aardpeer” De vergeten groenten!

Wat is nu weer aardpeer, hoor ik je denken. Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Ze lijken nog het meest op een kruising van aardappel en gember. De smaak is verrassend zoet en alleen vers zijn ze rauw te eten. Ze geven een heerlijke bite in een salade. Als je ze oogst moet je ze snel verwerken. Aardpeer bevat best veel eiwit en mineralen zoals fosfor, kalium, calcium, ijzer, koper, selenium, zink, magnesium maar ook de vitamine, A, B, C, E, K. Aardpeer bevat ook  Inuline. Deze vorm van koolhydraten wordt “niet” opgenomen door ons lichaam dus heel geschikt voor mensen met diabetes. Maar ze zijn ook geweldig goed voor je darmflora en geven verlichting bij een vervette lever.

Van oorsprong komt de aardpeer uit Noord-Amerika en werd daar vooral gegeten door de armen. De aardpeer is heel makkelijk te telen en geeft mooie gele bloemen. Ze lijken een beetje op gele margrieten maar stammen af van de zonnebloem. 

Wat je ervan kunt maken? Soep, rauw in een salade, bakken, wokken, koken en zelfs puree. 

 

Ik heb er soep van gemaakt.

Wat heb je nodig: 5 knollen aardpeer,1 zakje santen e/o room, stukje venkel, 1 knolselderij, 2 tenen knoflook, 1 ui, Herbamare, Jonnie Boer Curry madras, oude geitenkaas, pistache nootjes.

 Bak de ui en de knoflook in wat vet (roomboter, kokosvet)  in een koekenpan. Zet ook een pan met 2l water op en voeg een flinke scheut Herbamare eraan toe. Snij ondertussen de knolselderij in stukken en schil of boen de aardperen. Gooi de aardpeer, selderij, venkel in de pan en laat dit koken voeg ook de ui en de knoflook toe.  Zet na 7 minuten koken de staafmixer in de soep. Mix tot er een mooie gladde structuur ontstaat. Nu het zakje Santen toevoegen (of room) en een eetlepel Curry. Mix nog even.

Proef de soep, misschien wil je wat meer zout of mis je iets anders.

Maak af met 5 pistache nootjes en een beetje geraspte oude geitenkaas.

 

Eet smakelijk!

 

groeten Erna

 

 

                                       

Neem contact met mij op

Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.

Lieve groet,

Erna van den Hurk