Hoe belangrijk zijn Omega 3 Vetzuren

 

Omega 3 vetzuren horen bij de groep meervoudige onverzadigde vetzuren. Als we maar genoeg ALA (Alfa Linoleenzuur)  eten dan zet ons lichaam dit weer om in DHA en EPA. Inname van omega 3 is super belangrijk voor onze vetzuurbalans, die meestal veel te veel omega 6 bevat. Omega 6 vindt je vooral in zonnebloemolie, maisolie, kant en klaar producten.

 We kennen de volgende omega 3 veturen; ALA,DHA,EPA. 

ALA is de plantaardige vorm te vinden in lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten, chiazaad, hennepzaad.

 DHA is goed voor ons celmembraan en dus voor hersens en ogen te vinden in vette vis, krill en microalg

 EPA is goed voor ons immuunsysteem en te vinden in vette vis en kril.

 Het makkelijkste voor je lichaam is om meteen de omgezette vorm te nemen, namelijk de DHA en EPA maar Let wel goed op met gekweekte vis. De hoeveelheid omega 3 wordt bepaald door wat de vis eet. Kies dus altijd voor wild gevangen vis. Bijvoorbeeld Zalm. Doe je dit niet dan krijg je ipv omega 3 hoofdzakelijk omega 6 binnen en dat willen we nu juist voorkomen.  Waarom omega 3? Omdat deze de laaggradige ontstekingen kan verlagen en waarom dan geen 6? Omdat deze ze juist kan verhogen en dat willen we niet.

  Een laaggradige ontsteking is een lichte ontsteking in het lichaam die nauwelijks aantoonbaar is maar ondertussen wel jouw auto-immuunsysteem aanzet. Daarom is het heel belangrijk om jouw lichaam optimaal te voeden om zo je auto-immuunsysteem te ondersteunen. Jouw auto-immuunsysteem zorgt er namelijk voor dat ziektekiemen slecht vermenigvuldigd kunnen worden en dat jij uiteindelijk niet ziek wordt. Omega 3 ondersteund dit proces op cel niveau. En dat maakt omega 3 zo belangrijk voor ons.

  Tekenen van te kort kunnen zijn: Vermoeidheid, droge huid, slecht geheugen, dorst en veel plassen, pijnklachten, depressieve klachten, stemmingswisselingen. 

  Verhoog dus je omega 3 inname en verlaag de 6. Hou je niet van vette vis, kies dan voor een supplement zoals Artic Blue.  Deze is prijstechnisch heel goed en gewoon verkrijgbaar bij mij in de praktijk of gewoon in de winkel.

 

  De (wetenschappelijk) gezondheidsclaims zijn niet misselijk.

* omega 3 kan de ooggezondheid verbeteren

* Omega 3 kan bij gebruik tijdens de zwangerschap na de geboorte hersengezondheid bevorderen.

* Omega 3 kan helpen tegen angst, depressie,stemmingswisselingen.

* Omega 3 kan de symptomen van ADHD verlichten.

* Omega 3 kan astma bij kinderen verminderen.

* Omega 3 kan menstruatie ongemakken verlichten.

* Omega 3 is een goede aanvulling om ontstekingen tegen te gaan.

 * Omega 3 is goed voor de huid.

* omega 3 kan symtomen metaboolsyndroom verminderen.

 

 Maar het een kan niet zonder het ander. Omega 3 gaat altijd samen met een gezonde leefstijl.

 

 

 

 Vraag! Hoeveel omega 6 krijg jij via je voeding binnen?

 

 Lieve groet, Erna van den Hurk

 

ps Heb jij nog visolie staan, ruik er dan goed aan of maak de capsule open deze mag nooit naar rotte vis ruiken.

 

 

 

 

 

 

                      

 

Omega 3

Neem contact met mij op

Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.

Lieve groet,

Erna van den Hurk