Wat beweging voor mij heeft gedaan

 

Altijd dacht ik dat ik goed bezig was. Naast mijn gezin, huishouden en kantoorbaan, sportte ik 1x in de week. Beweging genoeg dacht ik toen. Wat mij opviel was, dat ik steeds vaker last van mijn rug kreeg. Toen der tijd was ik mij nog niet bewust van de invloed van lichaam en geest. In deze periode kwam ik niet toe aan tijd voor mijzelf.

Plotseling was daar de pijn in mijn benen, net of er iets klem zat. Ik heb nog nooit van mijn leven zo graag pijnstillers geslikt! Ik smeekte de dokter om valium en dacht; als ik maar even kan liggen of slapen zonder die pijn in mijn benen, dan ben ik geholpen. Echter werd ik naar de fysio gestuurd. Hier was ik niet blij mee, ik moest gaan bewegen, maar dat deed juist zo’n pijn.  We begonnen met kleine oefeningen op de grond. Wat mij opviel was, dat ik mij voor het eerst in mijn leven bewust werd van mijn lichaam. Bij het begin van dit traject was mijn lijf stijf en pijnlijk. Pas sinds toen besefte ik het belang van bewegen. Hier zetten ik de eerste stap mijn lijf te voelen en er naar te luisteren.  

 Soms was het zo erg, dat de fysio eerst de plekken in mijn rug aan moest duwen voordat ik de link met de juiste spier kon maken. Hij vertelde dat ik al jaren mijn rug met andere spieren compenseerde. Ook vertelde de fysio mij dat ik stress zou hebben.

Ja ja dacht ik, stress! pfffff hoezo stress? Ik heb pijn in mijn rug! 

Kwakzalvers zijn het, het ligt gewoon aan mijn houding……… Had ik toen maar iets eerder geluisterd. Dan was ik er ook eerder achter gekomen dat rugpijn en psyche wel degelijk een samenwerking hebben. Zoals Christiane Beerlandt het zo mooi omschrijft in haar boek “Voor wie hou jij jouw rug recht?”(1) 

Toen storte ik mij op krachttraining. Hier vond ik net niet wat ik zocht. Wel kreeg ik een strakker lichaam maar het bleef stijf. Op de sportschool vroegen ze mij;  Waarom ga jij niet eens stability doen?  Dit is een soort van Yoga. ‘Voor softies’ dacht ik. Dat is toch niet stoer. Braaf dat ik luisterde gaf ik het 6 weken. Daarna zal ik wel weer verder zien. 

WOW….. weer riep ik! Dat had ik tien jaar eerder moeten doen. De eerste keer stond ik voor schut, stijve hark dat ik was. De tweede keer werd ik misselijk, de derde keer begon ik het te begrijpen en na de 5,6,7,8,9,10e keer kon ik niet meer zonder.

Stability geeft mij, lange spieren, ruimte in mijn hoofd, lijf en ontspanning. Door al het stretchen is de kans op blessures veel minder. Ook al denk je van niet. Stability geeft je wel degelijk sterkte spieren en botten. Dit zorgt voor meer uithoudingsvermogen, een mooiere lichaamshouding en het verbeteren van je balans. Nu moet ik eerlijk zeggen, dat zelf naar een jaar, het balansen voor mij wel een dingetje blijf. Nog steeds val ik wel een om, echter weegt dit niet op tegen de voordelen en het plezier dat ik er in heb. Er is nog een bijkomend voordeel, met een beetje geluk slaap je lekkerder en verhoogt het je veerkracht. 

Wat mijn rug betreft? Die is er alleen maar sterker van geworden. Om terug te komen op de psyche…….  Tijdens stability kwam ik erachter dat er niks zo sterk met elkaar is verbonden als lichaam en geest.

Na deze periode heb ik geleerd mijn lijf te voelen. Als ik nu uit balans dreig te raken helpt Stability mij weer in balans te komen.  

Wel moet ik eerlijk toegeven dat de laatste 10 minuten relax modus mij vaak met de neus op de feiten drukt. En om heel heerlijk te zijn, is de relax stand voor mij moeilijker dan de sportstand.

Groeten, Erna

ps Is er geen stability bij je in de buurt? kijk dan naar Yin Yoga.

 

Bronnenlijst: 

 1. De sleutel tot zelfbevrijding, Christiane Beerlandt

 

Heb jij last van lichamelijke ongemakken of spanningen?

Probeer dan gewoon de stability eens uit. Zit er geen sportschool in de buurt dan kun je ook nog kijken naar YIN YOGA.

Ervaar zelf het verschil in hoofd en lijf.

 

succes!

groeten Erna

Neem contact met mij op

Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Momenteel werk ik uitsluitend ambulant.

Lieve groet,

Erna van den Hurk