Voel jij je weleens diep van binnen angstig?
Weet jij dat veel vrouwen angst ervaren tijdens de overgang?
Misschien denk je dat je alleen bent in deze strijd, maar dat is niet waar. Veel vrouwen hebben te maken met angst tijdens deze levensfase, en het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt en hoe je ermee om kunt gaan.
Angst of zorgen tijdens de overgang kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over de veranderingen in je lichaam, zoals opvliegers, stemmingswisselingen of slaapproblemen. Misschien maak je je zorgen over het ouder worden of over wat de toekomst zal brengen. Deze gevoelens kunnen overweldigend zijn en het gevoel geven dat je de controle verliest.
Angst tijdens de overgang, kan zich op diverse manieren manifesteren. Je kunt een constant gevoel van onrust ervaren, alsof er altijd iets misgaat. Misschien heb je vaak last van paniekaanvallen of voel je je constant gespannen. Sommige vrouwen ervaren ook fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten of duizeligheid.
Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen angst en depressie tijdens de overgang. Angst wordt gekenmerkt door gevoelens van angst, nervositeit en zorgen, terwijl depressie vaak gepaard gaat met gevoelens van verdriet, hopeloosheid en lusteloosheid. Hoewel beide veel voorkomen tijdens de overgang, zijn het toch verschillende ervaringen die verschillende benaderingen vereisen.
Een depressie gaat vaak gepaard met symptomen zoals een aanhoudend verdrietig of leeg gevoel, verminderde interesse of plezier in activiteiten die je normaal gesproken leuk vindt, gewichtsveranderingen, slaapproblemen, vermoeidheid of energieverlies, gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuld, verminderde concentratie, en zelfs gedachten aan de dood of zelfmoord. Als je gedurende twee weken of langer last hebt van deze symptomen, kan het zijn dat je depressief bent en is het belangrijk om hulp te zoeken.
De overgang is een periode van hormonale veranderingen in het lichaam van een vrouw. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de chemie van de hersenen, wat op zijn beurt kan leiden tot stemmingswisselingen en angstgevoelens. Bovendien kunnen de fysieke symptomen van de overgang, zoals opvliegers en slaapproblemen, bijdragen aan gevoelens van angst en stress.
Als je worstelt met angstgevoelens tijdens de overgang, weet dan dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om ermee om te gaan. Praat erover met mensen die je vertrouwt, zoals vrienden, familie of een therapeut. Het kan ook helpen om gezonde gewoonten aan te nemen, zoals regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende slaap krijgen. Daarnaast zijn er therapeutische technieken, zoals mindfulness en ontspanningsoefeningen, die kunnen helpen om je angst te verminderen.
Angst tijdens de overgang is een veelvoorkomende ervaring, maar het is belangrijk om te weten dat er manieren zijn om ermee om te gaan. Door steun te zoeken, gezonde gewoonten aan te nemen en therapeutische technieken te gebruiken, kun je leren omgaan met je angstgevoelens en weer controle over je leven krijgen.
Wees lief voor jezelf tijdens deze periode van verandering en onthoud dat het oké is om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Je bent sterker dan je denkt, en je verdient het om je goed te voelen, zelfs tijdens de overgang.
Voel je vrij om contact op te nemen via de link (mail) hieronder of bel/app op 0681010844
Groeten Erna
Neem contact met mij op
Wil je erachter komen waarom je last hebt van bepaalde kwaaltjes? Of wil je weten hoe je jouw lichaam zo gezond mogelijk kan houden? Dan kun je me elke avond telefonisch bereiken, maar je kunt me ook altijd een Whatsapp bericht sturen of een mailtje. Uiteraard kun je ook het contactformulier op de website invullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.
Lieve groet,
Erna van den Hurk